Tips voor een geslaagd kerstdiner

pexels-karolina-grabowska-5718027

8 december '20

Tips voor een geslaagd kerstdiner

 

De feestdagen komen er weer aan en ondanks dat we door de Corona maatregelen waarschijnlijk niet met een grote groep gasten tegelijkertijd kunnen tafelen, willen we het natuurlijk wel zo feestelijk mogelijk maken. Staat jouw eettafel in de keuken, is het onderdeel van de woonkamer of heb je misschien een aparte eetkamer? Dat maakt niet uit, met deze basis tips zul je je eettafel in mum van tijd om toveren in een feestelijk tafereel.

 

Wie zijn je gasten?

Of je nu veel of weinig bezoek mag ontvangen deze kerst is natuurlijk nog de vraag. Maar ondanks dat is het belangrijk te weten wie je gasten zijn. Zijn jullie alleen met volwassen of komen er ook kinderen op bezoek? Kijk of de stoelhoogten passen of schuif een kleinere tafel aan waar de kinderen kunnen zitten. Vraag ook van tevoren of er bepaalde dieetwensen zijn of dat je rekening moet houden met allergieën. Het zou vervelend zijn als je dit pas tijdens het diner zelf ontdekt en geen vervangend gerecht kunt aanbieden.

Vraag van tevoren of er bepaalde dieetwensen zijn of dat je rekening moet houden met allergieën.

 

Bepaal een stijl

Wil je jouw tafel chique dekken, zoek dan eens naar de etiquette regels voor tafeldekken. Na een paar minuten ‘googlen’ leer je al snel hoe je je bestek hoort te plaatsen en waar je het servet kan neerleggen. Als je wat meer bestek en glazen neer zet dan normaal ziet het er al gauw chique uit. Let goed op dat je alles in een rechte lijn neerzet. Ook is het leuk met een thema te werken, bv. het heelal (werk dan met patronen van sterren, manen, etc.) of rekening te houden met een bepaald kleurthema. Dit hoeft echt niet altijd groen en rood te zijn, het kan ook een leuk effect hebben om alle accessoires bv. in zilver en paars te doen.

 

Deze tafel is gedekt in een landelijke rustieke stijl.

Maak een draaiboek voor het menu

Neem voldoende tijd om na te denken over het menu. Hoe leuk is het om alvast een gerecht proef te koken in de weken voorafgaand aan het kerstdiner? Je kunt dan meteen oefenen met alternatieve varianten voor gasten met speciale eetwensen. Ook is het handig om vroegtijdig te weten waar je je boodschappen het beste kunt halen. Kun je voor alles bij de supermarkt om de hoek terecht of wil je bepaalde ingrediënten bij de slager of een speciaal winkel halen? En zijn er marinades, bijgerechten of desserts die je al een dag van tevoren kunt bereiden? Op basis van dit voorkoken kun je een draaiboek samenstellen voor wat je op welke dag voorafgaand aan het diner alvast kunt doen. Een goede voorbereiding is het halve werk!

Bedenk van tevoren: Kun je voor alles bij de supermarkt om de hoek terecht of wil je bepaalde ingrediënten bij de slager of een speciaal winkel halen?

Persoonlijke accessoires

Maak de aankleding van je tafel nog wat persoonlijker door naamkaartjes neer te zetten. Zo weet ook iedereen direct waar hij of zij moet zitten. Als je handig bent met grafische programma’s op de computer of een mooi handschrift hebt, maak dan zelfontworpen menukaarten. Zo weten je gasten wat er nog gaat komen en kunnen ze nog een beetje ruimte overhouden bv. voor het heerlijke dessert dat nog opgediend zal worden. Maak de menukaarten in dezelfde stijl die je eerder hebt uitgedacht, zet de wijn die je serveert er ook bij en voeg voor iedereen nog een persoonlijk berichtje toe. Reken maar dat je gasten blij verrast zullen zijn!

Tip: Droogbloemen zijn helemaal in. Gebruik ze om het bord mee aan te kleden of steek ze door de servetringen.(Foto door Amina Filkins via Pexels)

 

Vergeet zelf niet te genieten!

Als je niet alles zelf wilt koken, vraag dan aan je gasten om ook een gang te bereiden. Het kan al een hoop schelen als iemand anders bv. voor het dessert zorgt. Stem dit wel goed met elkaar af, zodat dit wel bij de rest van het menu past. En bespreek van tevoren goed of er nog ruimte over moet blijven in de koelkast of vriezer, zodat je niet plotseling opslagruimte tekort komt. Daarnaast kun je natuurlijk vragen of je gasten je op de avond zelf willen helpen door de gerechten vanuit de keuken naar de eettafel te brengen en na de gangen het gebruikte servies weer terug te brengen. Zo voorkom je dat je zelf de hele tijd heen en weer loopt en bekaf bent aan het einde van de avond. Die tijd en energie kun je beter stoppen in zelf ook ervan te genieten.

Eet smakelijk! (Foto door cottonbro via Pexels)

 

Namens alle collega’s bij Qoqon alvast hele fijne feestdagen toegewenst!