Alles over apparatuur: kookplaten

bora-pure

7 juni '21

Alles over apparatuur: kookplaten

Op zoek naar een nieuwe kookplaat? Dan is het goed om uit te zoeken wat het beste bij jou past. Ten opzichte van vroeger is er veel veranderd in de wereld van kookplaten. Dat betekent dat er altijd een kookplaat is die perfect aansluit bij jouw wensen. Maar waar moet je op letten bij het uitkiezen van jouw nieuwe kookplaat? Wij vertellen het.

Gas, elektrisch of een combi?

Kook jij het liefst op gas, kook je liever elektrisch of wil je graag een kookplaat die in beide opties voorziet? Als je deze keuze hebt gemaakt, wordt de zoektocht al een stuk eenvoudiger. Wij hebben de voordelen en nadelen van elektrisch koken en koken op gas voor jou op een rijtje gezet.

De voordelen van koken op gas:

De nadelen van koken op gas:

De voordelen van zowel koken op gas als elektriciteit ervaren? Dat kan met een combinatie kookplaat. (Foto: SieMatic)

Ons advies: Kies voor elektrisch

De voordelen van elektrisch koken

En de nadelen

Kies voor elektrisch

Hoewel zowel gaskookplaten als elektrische kookplaten komen met voor- en nadelen, zijn meeste voordelen van koken op gas voornamelijk op de korte termijn voelbaar. Als je momenteel op gas kookt is een elektrische kookplaat een grote investering, maar jouw keuken is wel klaar voor de toekomst en je bent van alle gemakken voorzien die elektrische kookplaten te bieden hebben. Heb jij een nieuwbouwwoning gekocht? Dan wordt deze hoogstwaarschijnlijk zelfs niet voorzien van een gasaansluiting. In dat geval heb je alleen de keuze voor elektrisch.

Hoewel zowel gaskookplaten als elektrische kookplaten komen met voor- en nadelen, zijn meeste voordelen van koken op gas voornamelijk op de korte termijn voelbaar.

Inductiekookplaat met afzuiging. (Foto: Nobilia)

Elektrisch koken: Inductie of keramisch?

Kies je voor elektrisch? Dan is het goed je in te lezen over de verschillende soorten elektrische kookplaten. Er zijn drie types: De klassieke elektrische kookplaat, de keramische kookplaat en de inductiekookplaat. Omdat de klassieke elektrische kookplaat achterhaald is, gaan we in dit artikel alleen dieper in op de overige twee soorten.

De voordelen van inductie ten opzichte van keramisch:

En de nadelen:

Conclusie:

De inductiekookplaat heeft verreweg de meeste voordelen van alle soorten kookplaten. Het enige nadeel is dat het de grootste investering met zich meebrengt. Ondanks dat adviseren wij zeker de inductiekookplaat vanwege alle voordelen die het oplevert op de lange termijn.

Weet jij ondertussen welke plaat het beste bij jou past? Succes met jouw zoektocht naar de perfecte kookplaat.