Qoqon's keuken keuzetips - ruimte

qoqon keukenmerk dekker sfeerbeeld

19 november '20

Je hebt besloten dat jouw keuken aan vervanging toe is, of je wordt de gelukkige eigenaar van een nieuwe woning. Dat betekent dat de zoektocht naar jouw perfecte keuken van start kan gaan. Leuk! Maar ook een hele klus. Wij maken het jou graag wat gemakkelijker met deze vier Keuken Keuzetips.

 

Meten is weten
Het klinkt misschien logisch, maar door een overschot aan enthousiasme kan dit wel eens op de achtergrond raken. Zorg dat je in een vroeg stadium weet wat wel- en niet kan met jouw beschikbare ruimte. Zorg met behulp van de plattegronden van jouw woning of door de ruimte in te (laten) meten dat je precies inzichtelijk hebt hoeveel ruimte je beschikbaar hebt.

 

Loopruimte
Je weet nu hoe groot je keukenruimte is. Op basis hiervan kun je een opstelling kiezen. Als je voor een rechte keuken of een L- keuken gaat, hoef je met je loopruimte geen extra rekening te houden. Voor een U- keuken of een keukeneiland heb je ten minste 90 cm ruimte nodig tussen de twee kanten. Zo kun je comfortabel knielen om iets uit een onderste lade te pakken en zo kan de vaatwasser helemaal open. Als je langs bijvoorbeeld een open vaatwasser wilt kunnen lopen, heb je 120cm ruimte nodig.

 

Werkruimte en indeling
De ruimte tussen je kookplaat en de gootsteen zal dienen als jouw primaire werkruimte. Zorg ervoor dat de ruimte daartussen minimaal 80 centimeter is en houd deze bij voorkeur vrij van keukenapparatuur en accessoires. Zorg dat je de kookplaat niet te dicht bij één van de randen ontwerpt, want door het spatten van eten of het uitsteken van pannen kan dit voor ongemak zorgen. Houd hiervoor ten minste 30 centimeter aan. Plaats je vaatwasser naast de gootsteen, zodat je de voorgespoelde vaat eenvoudig in de vaatwasser kunt plaatsen. Plaats indien mogelijk je gootsteen, kookplaat en je koelkast in een ‘driehoek’ ten opzichte van elkaar. Zo kun je overal eenvoudig bij.

 

Bergruimte
In een grote keuken zal bergruimte creëren geen probleem zijn. Daar plaats je eenvoudig hoge of diepe kasten voor al jouw keukengerei en toebehoren. In een kleinere keuken is dit een iets grotere uitdaging. Een hoge kast neemt ruimte weg voor je werkblad, maar er kan bijvoorbeeld wel een compacte alles-in-1-oven in, wat ruimte maakt voor een extra onderkast. Door te kiezen voor veel laden, een hoekelement met uitschuifbare pannenladen en verticale opslagelementen haal je wel tot 50% meer uit je bergruimte. Maak ook gebruik van overige ruimte. Bewaar weinig gebruikt keukenapparatuur in de bijkeuken, of maak gebruik van een servieskast die de blits maakt in de eetkamer én bergruimte vrijmaakt in de keuken.